KNJIGOTAPLJENJE: slovenska knjižna srečevanja na Dunaju 2019

Projekt, ki poteka v sodelovanju Društva knjižničarjev Dolenjske, dopolnilnega pouka slovenščine na Dunaju, Slovenske iniciative Dunaj, Slovenskega inštituta na Dunaju in Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto tudi tokrat sklepamo s predstavitvijo novomeške kulture, kulturne dediščine in ustvarjalcev na Dunaju.
Namen projekta je prepoznavnost slovenske kulture in kulturnih ustanov v tujini, ohranjanje slovenskega jezika pri Slovencih, ki živijo zunaj naših meja, ter promocija novomeške ustvarjalnosti in kulturne dediščine v tujini.

Program predstavitve novomeške kulture na Dunaju:

torek, 22. 10. 2019
Lokacija: Center avstrijskih narodnih skupnosti, Teinfaltstraße 4, 1010 Wien

18.00»Hodil po zemlji sem naši in pil nje prelesti«; literarni večer, posvečen Otonu Župančiču ob sedemdesetletnici avtorjeve smrti. S predstavitvijo njegove zapuščine, ki jo hrani Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, in interpretacijo odlomkov iz njegovih del bomo v sodelovanju s Slovenskim inštitutom na Dunaju orisali Župančičevo ustvarjalno pot.

sreda, 23. 10. 2019
Lokacija: Center avstrijskih narodnih skupnosti, Teinfaltstraße 4, 1010 Wien

17.00»Kjer se prepirata dva, …«; lutkovna predstava za najmlajše v slovenskem jeziku. Humorno izvedbo znanega reka bo v lutkovni igri uprizorila dramska skupina KMJ.
Dva zajčka se lotita pospravljanja njive, na kateri kmet Marko goji zelje. Toda kaj, ko se zdi, da zeljnih glav ni dovolj za oba. Med njunim prepirom zaradi zadnje zeljne glave naposled ostaneta brez vseh, toda vse skupaj se vseeno srečno konča.

17.30»Ciciban in čebela«; kamišibaj z ugankami Otona Župančiča in ustvarjalna delavnica izdelave lesene lutke za otroke

četrtek, 24. 10. 2019
Lokacija: Center avstrijskih narodnih skupnosti, Teinfaltstraße 4, 1010 Wien

17.00 – ura slovenskega jezika malo drugače – stripovska delavnica pod vodstvom mojstra stripovske umetnosti, podob in slik Cirila Horjaka – dr. Horowitza
Strip kot zgodba v sliki je izjemno priljubljena pripovedna oblika med mladostniki ter krasna pomoč pri spoznavanju in učenju jezika. Udeleženci bodo pod mentorstvom dr. Horowitza spoznali osnove stripovskih tehnik in ustvarili strip na dogovorjeno temo. Ravno ustvarjanje in predstavitev zgodb v slovenskem jeziku predstavlja izziv za mlade, ki odraščajo v tujem jezikovno-kulturnem okolju ter jih na ta način spodbuja, da na zanimiv in igriv način bogatijo svoj besedni zaklad, razvijajo veščine govora, pripovedovanja in nastopanja.