Celje

 

Pozdravljeni vsi člani DKD,

 

Z veseljem vam sporočam, da je naša sobotna strokovna ekskurzija uspela.

 

Pot smo začeli ob 7.15 izpred Hotela Krka v Novem mestu proti Sevnici. Naš sponzor je poskrbel, da nas ni zeblo – obdaril nas je s toplimi kapami. Tako opremljeni  smo si najprej ogledali Knjižnico Sevnica in se okrepčali s kavico.

 

Nadaljevali smo z vožnjo proti Celju, kjer nas je pričakal direktor osrednje območne knjižnice Celje, gospod Branko Goropevšek.

Zelo prijazno in izčrpno nam je razkazal knjižnico, ki je bila v zadnjih letih dograjena in prenovljena.

 

Pri izkopavanju za novogradnjo so delavci naleteli na kloako, to je rimska kanalizacija. Odločili so se, da jo bodo ohranili in v kleti knjižnice smo si jo tudi mi ogledali.

Knjižnica ima čudovito lego ob reki Savinji, nedaleč od centralnega mestnega parka, kar je sicer lepo, hkrati pa to predstavlja pretečo nevarnost pred poplavami.

 

Uporabniki imajo na voljo različno strokovno in leposlovno literaturo, poseben oddelek za film in glasbo, poskrbljeno je tudi za najmlajše, ki si lahko knjige izposodijo kar sami, saj je izposoja avtomatizirana.

Tudi vračanje gradiva je delno avtomatizirano, saj gradivo vračajo uporabniki v poseben knjigomat s sortirnim trakom, ki gradivo sortira po glavnih skupinah.

 

Vsi skupaj, tako uporabniki kot knjižničarji, pa se lahko okrepčajo v knjižnični internetni kavarnici, ki služi tudi za prireditve. Kavarnica ima prelepo teraso s pogledom na reko Savinjo in mestni park.

 

Z lokalno vodičko smo si nato ogledali še znamenitosti mesta Celje. Najprej smo si v Pokrajinskem muzeju ogledali razstavo o svetovni popotnici Almi Karlin, nato pa še znameniti celjski strop. Peš smo prehodili glavne mestne trge in si ogledali znamenite stavbe, sprehod pa zaključili pri kipu Alme Karlin v naravni velikosti.

 

Z avtobusom smo se odpeljali na celjski grad, ki je bil v zadnjih letih tudi obnovljen. Slišali smo pravo filmsko zgodbo, ki govori o zgodovini celjskih grofov. Izvedeli smo tudi, kdo in zakaj je izrekel znameniti stavek: »Danes grofje celjski in nikdar več!«

 

Na pravem ekološkem domačem kosilu smo se ustavili v Šentjanžu, na kmetiji Repovž. Pričakali so nas z medico in slastnimi domačimi piškotki. Nato so postregli govejo in gobovo juho, za glavno jed pa pirino rižoto, puranji zrezek, svinjsko ribico v slanini, gratinirane štruklje in solato. Ker so na kmetiji ekološki pridelovalci jabolk Topaz, so nam na koncu postregli še s svojim jabolčnim zavitkom.

Vse skupaj smo zalili z domačim jabolčnim sokom in modro frankinjo.

 

Okoli 19. ure smo srečno prispeli domov, polni novih vtisov in spoznanj.  

  

Hvala vsem za udeležbo in dobro voljo!

 

Lep knjižničarski pozdrav.