Knjigotapljenje na Dunaju letos v znamenju Martina Krpana

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto in Društvo knjižničarjev Dolenjske sta skupaj z dunajskimi partnerji – dopolnilnim poukom slovenščine na Dunaju, Slovenskim inštitutom na Dunaju in Slovenskim kulturnim centrom Korotan že šestič zapored pripravili slovenska književna srečevanja na Dunaju, ki so bila letos posvečena Martinu Krpanu. Dogajanje je tudi tokrat potekalo ob podpori Urada za Slovence po svetu in Mestne občine Novo mesto.

Niz kulturnih prireditev v torek in sredo, 18. in 19. oktobra, namenjen različnim okusom in starostnim skupinam, se je začel s stripovsko delavnico. Učenci dunajskih osnovnih šol in gimnazij so pod vodstvom mojstra stripovske umetnosti, podob in slik Cirila Horjaka – dr. Horowitza spoznali osnove stripovskih tehnik in ustvarjali stripe.

Osrednji dogodek letošnjih knjižnih srečevanj je bilo odprtje in predstavitev razstave ilustracij prve slovenske slikanice Martin Krpan avtorja Frana Levstika in ilustratorja Hinka Smrekarja v prostorih Slovenskega kulturnega centra Korotan na Dunaju. Levstikovo življenje in delo je predstavila avtorica razstave Mateja Kambič iz Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, ki hrani izvirne Smrekarjeve ilustracije v svojih Posebnih zbirkah Boga Komelja. Med ilustracijami pa je obiskovalce popeljal ilustrator in karikaturist Ciril Horjak, ki se v okviru doktorskega študija poglobljeno ukvarja z delom Hinka Smrekarja. Za slavnostni nagovor je poskrbela namestnica veleposlanika RS na Dunaju gospa Barbara Kremžar. Trojezična razstava je v SKC Korotan na Dunaju (Albertgasse 48) na ogled do 8. novembra 2022.

Sočasno so v Hotelu Korotan odprli tematsko sobo, posvečeno Martinu Krpanu. Za vizualno podobo sobe in razstave je poskrbel oblikovalec Boštjan Grubar iz Etna studia. To je že deveta tovrstna soba v Korotanu, saj imajo že Cankarjevo sobo, Dermotovo sobo (Anton Dermota je bil eden najbolj znanih tenoristov dunajske opere), sobo Lipicancev, čebelarsko sobo, posvečeno prvemu dvornemu čebelarju Antonu Janši, sobo Hermana Potočnika Noordunga, sobo Huga Wolfa, Gosarjevo sobo v spomin pravniku, sociologu in politiku Andreju Gosarju, in sobo Urban, posvečeno ribniškim rešetarjem ter kostanjarjem. Mnoge so še v pripravi. 

Sredino popoldne je bilo namenjeno mlajši publiki. Lutkovna skupina novomeške knjižnice je predstavila znano ljudsko pripovedko o Mojci Pokrajculji. Najmlajši na Dunaju živeči Slovenci so jo pospremili z navdušenjem, ob koncu pa so ustvarjali še svoje lutke.

Projekt, ki poteka skozi vse leto, skupnosti Slovencev na Dunaju omogoča tudi dostop do knjig v slovenskem jeziku, vsem članom novomeške knjižnice pa tudi storitve e-knjižnice. Poleg zaključnega programa potekajo še različne aktivnosti za promocijo slovenske kulture na Dunaju, s poudarkom na predstavitvi novomeške kulturne dediščine, ustvarjalcev in dela novomeških kulturnih ustanov.