KNJIGOTAPLJENJE: slovenska knjižna srečevanja na Dunaju 2022

Dopolnilni pouk slovenščine na Dunaju, Slovenski inštitut Dunaj, SKC Korotan, Slovenska iniciativa Dunaj, Društvo knjižničarjev Dolenjske in Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto vas vabimo, da se nam v pridružite na nizu kulturnih prireditev na Dunaju.

Namen projekta je prepoznavnost slovenske kulture in kulturnih ustanov v tujini, ohranjanje slovenskega jezika pri Slovencih, ki živijo zunaj naših meja, ter promocija novomeške ustvarjalnosti in kulturne dediščine v tujini.

Torek, 18. 10., 16.20 do 18.00, GRG1 Stubenbastei (Stubenbastei 6–8)

Stripovanje – stripovska delavnica

Delavnica pod vodstvom mojstra stripovske umetnosti, podob in slik Cirila Horjaka – dr. Horowitza

Strip kot zgodba v sliki je izjemno priljubljena pripovedna oblika med mladostniki ter krasna pomoč pri spoznavanju in učenju jezika. Udeleženci bodo pod mentorstvom dr. Horowitza spoznali osnove stripovskih tehnik in ustv arili strip na dogo vorjeno temo.


Torek, 18. 10., 19.00 do 21.00, SKC Korotan (Albertgasse 48)

Razstava Martin Krpan

Odprtje razstave ilustracij prve slovenske slikanice avtorja Hinka Smrekarja s spremljevalnim programom. Skozi razstavo nas bosta popeljala Mateja Kambič iz Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, avtorica razstave, in ilustrator Ciril Horjak, ki se v okviru doktorskega študija poglobljeno ukvarja z ilustracijami Hinka Smrekarja.

Razstava Martin Krpan nas popelje skozi trinajst ilustracij slovenskega ilustratorja in karikaturista Hinka Smrekarja, ki jih je izdelal za povest Martin Krpan z Vrha, avtorja Frana Levstika, iz leta 1858. Martin Krpan je tako leta 1917 prvič izšel z ilustracijami in je hkrati prva slovenska slikanica. Hinko Smrekar je, poleg barvne naslovnice, v črno-beli risbi upodobil dvanajst prizorov iz knjige, vanje pa je vnesel svojo pretanjeno satirično ost, ki dopolnjuje Levstikovo satirično priostreno besedo. Tako Levstik kot Smrekar sta del svojega življenja preživela na Dunaju, ki je s svojimi umetniškimi tokovi in kulturnim utripom vplival na njuno ustvarjalno pot.

Originale ilustracij v svojih posebnih zbirkah Boga Komelja hrani Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto.

Odprtje spominske sobe Martina Krpana v Hotelu Korotan


Sreda, 19. 10., 17.00 do 18.30, CAN (Teinfaltstrasse 4, mezanin)

Mojca Pokrajculja

Lutkovna predstava in ustvarjalna delavnica za najmlajše (4 do 8 let). Znano koroško ljudsko pripovedko o Mojci Pokrajculji bo v lutkovni igri uprizorila lutkovna skupina Knjižnice Mirana Jarca.

Mojca Pokrajculja je med pometanjem hiške našla krajcar in si zanj kupila piskrček. Zvečer je zlezla vanj in zaspala. Ker pa je zunaj mraz in piha burja, na vrata piskrčka potrka veliko živali. Prav vsem ponudi zavetje, a pred tem mora vsak zagotoviti, da zna delati nekaj koristnega. Ponoči pa iz kuhinje izgine med. Le kdo ga je polizal?