Knjigotapljenje – PREDSTAVITEV NOVOMEŠKE KULTURE NA DUNAJU

Knjigotapljenje

Projekt, ki poteka v sodelovanju Društva knjižničarjev Dolenjske, Slovenske iniciative Dunaj in Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto že drugo leto zapored, tudi tokrat sklepamo s predstavitvijo novomeške kulture in ustvarjalcev na Dunaju.

Namen projekta je prepoznavnost slovenske kulture in kulturnih ustanov v tujini, ohranjanje slovenskega jezika pri Slovencih, ki živijo zunaj naših meja ter promocija novomeške ustvarjalnosti v tujini. 

Program:
Četrtek, 14. December 2017, Center avstrijskih narodnosti, Dunaj

16:00 – »NEUBOGLJIVI MUCEK«, lutkovna predstava za najmlajše v slovenskem jeziku, v izvedbi dramske skupine Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto

Mala deklica je imela sivega mucka, ki je bil tako neubogljiv, da je delal vse po svoje. Nekoč, ko se je odpravil na sprehod, mu je rekla: “Ne hodi daleč, izgubil se boš.” Mali trmoglavec je seveda ni poslušal in se odpravil v gozd. Hodil je in hodil ter se izgubil … In kaj se je zgodilo potem? Je našel pot domov? Ga je snedla lisica? Morda pa je končno le postal ubogljiv.

17:00 – »V iskanju jantarnega zaklada«, pouk slovenskega jezika za mlade malo drugače

Delavnica pisanja in ustvarjanja zgodb v slovenskem jeziku na določeno temo s pomočjo didaktičnega pripomočka LegoStoryStarter.

Gre za inovativen pristop k ustvarjanju zgodb in metodo, ki zvišuje motivacijo za pisanje in branje, bogati besedni zaklad ter je mladim, ki slovenščine ne uporabljajo v vsakodnevni komunikaciji oz. se je učijo kot tujega jezika, v izjemno pomoč. Tako razvijajo veščine govora, poslušanja, pripovedovanja, branja, medsebojnega sodelovanja in se urijo v koncentraciji ter izboljšujejo način komuniciranja v slovenskem jeziku in računalniške veščine. 

Projekt so podprli: Mestna občina Novo mesto, Slovenska iniciativa Dunaj, Društvo knjižničarjev Dolenjske in Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto